Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΕΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


Ο σύλλογος μας, έχοντας προβεί σε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα (Μάιος - Ιούνιος) οι οποίες αφορούσαν τη διάταξη που προβλέπει μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού (ωρομισθίων), συνεχίζει δυναμικά τη μάχη ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο, που διαλύει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των φοιτητών, όπου με πλειοψηφία αποφασίστηκε η κατάληψη της σχολής για μια εβδομάδα, με νέα Γενική Συνέλευση (στις 20/9).
Στις 24 Αυγούστου, η κυβέρνηση πραξικοπηματικά και αντισυνταγματικά, έφερε προς ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – έκτρωμα όπου ψηφίστηκε με τη συνεργασία της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και της ΔΗ.ΣΥ. Αυτή η «συναίνεση» των 250 βουλευτών σταματάει μέσα στους τοίχους της βουλής και δεν εκφράζει την πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι κάτι καινούργιο. Αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας της απαξίωση της δημόσιας παιδείας, απο το 2006-7, με το νόμο πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Τότε το πανεκπαιδευτικό κίνημα κατάφερε να μπλοκάρει την αναθεώρηση του αρθρου 16 και να σταματήσει την εφαρμογή του νόμου ανά τμήματα. Σήμερα, η ανάγκη για ανατροπή αυτού του νόμου είναι πιο επιτακτική καθώς ο νόμος:
  • Ιδιωτικοποιει την ανώτατη εκπαίδεση. Καταργείται το αυτοδιοίκητο των τμημάτων, με τη συμμετοχή ιδιωτών στην λήψη αποφάσεων στα συμβούλια διοίκησης. Η φοιτητική εκπροσώπηση σε αυτά καταργείται. Η χρηματοδότηση δεν είναι πλέον υποχρέωση του κράτους. Καλεί του ιδιώτες να διαχειριστούν τις σχολές, σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες , με σκοπό το κέρδος.
  • Εντατικοποιεί τις σπουδές και απαξιώνει τα πτυχία. Περιορίζει το χρόνο φοίτησης στερώντας ειδικότερα στους εργαζόμενους φοιτητές (που κατά πλειοψηφία δεν παίρνουν ένσημα και δεν μπρούν να αποδείξουν οτι δουλεύουν) το δικαίωμα στην μόρφωση. Το πτυχίο χάνει την αξία του και μετατρέπεται σε τίτλο σπουδών τύπου ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ωθόντας στην «δια βίου» μάθηση.
  • Ποινικοποιεί τους αγώνες. Αν το εκπαιδευτικό προσωπικό ή οι φοιτητές, προβούν σε κινητοποιήσεις (απεργία - κατάληψη) πάνω απο μια βδομάδα, αυτόματα χάνεται το ακαδημαικό εξάμηνο.
  • Οι διαγραφές των φοιτητών (μετά το Ν+2 έτος) συμπληρώνουν την παραπάνω εικόνα, βάζοντας το δίλλημα αγώνας ή εξάμηνο εκβιαστικά προς τη κατεύθυνση της απάθειας ως προς τα πολιτκά δρώμενα της κοινωνίας. Μας θέλους υποταγμένους.
  • Καταργεί το άσυλο. Καθιστά δυνατή την παρέμβαση της αστυνομίας σε κάθε τι που θα θεωρηθεί ποινικο αδίκημα («παράνομες» απεργίες). Οδηγεί σε ένα αυταρχικό πανεπιστήμιο, καταργώντας την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και έκφρασης.
Ο νόμος πλαίσιο δεν έπεσε απο τον ουρανό. Είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης του κεφαλαίου και των εκφραστών του (Κυβέρνηση μνημονίου - ΕΕ - ΔΝΤ) σε όλη την κοινωνία, σε παιδεία – υγεία – κοινωνική πρόνοια – δημοκρατικά δικαιώματα – μισθούς – συντάξεις. Απειλεί τους πάντες εκτος απο τους εκφραστές του κεφαλαίου (τραπεζίτες εφοπλιστές βιομήχανοι).
Εμείς, οι φοιτητές, καλούμε όλη την κοινωνία να ξεσηκωθεί, να προβεί σε κινητοποίησεις, απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις και να ενωθεί μαζί μας. Μόνο με κοινή δράση φοιτητικού και εργατικού κινήματος, μπορούμε να τους ανατρέψουμε και να ανοίξουμε την προοπτική μιας άλλης κοινωνίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Καμία σκέψη για εφαρμογή του.
  • Ανατροπή του Μνημονίου, της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλης που θα συνεχίζει τον πόλεμο ενάντια μας. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ σε εργασία, εκπαίδευση, δημοκρατία. Έξω η τρόικα
  • Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος.Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.
  • Να καταργηθεί το επαίσχυντο Σύμφωνο πρώτης Απασχόλησης για τη νεολαία που ορίζει πρώτο μισθό τα 592€
  • Ανατροπή της εγκυκλίου για την περικοπή των συγγραμμάτων. Καμία μείωση των φοιτητικών παροχών.
  • Καμία σκέψη για δύο κύκλους σπουδών, για bachelor και master και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits)
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο, απαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.
  • Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολώνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γινεί η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαικού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης
  • Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες.
  • Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις. Κάτω ο τρομονόμος.
Διεκδικούμε:
  • Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις.
  • Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.
  • Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
  • Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.
  • Δεν πληρώνουμε το χρέος τους. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 18/9: Συζήτηση με θέμα «Γιατί κατάληψη;» 5μμ
Ανοιχτή συζήτηση: "Κοινωνικά κινήματα στην Ελλάδα του Μνημονίου", σε συνεργασία με τους Αγανακτισμένους Ρεθύμνου και την κατάληψη του πανεπιστημίου. Πλατεία Αγνώστου στρατιώτη 8μμ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 19/9: Παρεμβάσεις στα σχολεία 8πμ
Θεατρικό παιχνίδι 5μμ
Προβολή ταινίας «Four Lions» 8μμ
Προβολή ταινίας «Το κύμμα» 10μμ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΕΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου